Yapay zeka günden güne gelişiyor ve kullanım alanları çoğalıyor. Yapay zeka bu sefer de tarihi bir araştırmada akademisyenler ve bilim insanlarına yardım etti. Ayrıca, gizemli antik Ölü Deniz Parşömenlerinin bir bölümünün iki farklı kişi tarafından yazıldığını ortaya çıkarttı.
İncil’in şuana kadar bilinen en eski versiyonunu içeren parşömenler, yaklaşık 70 yıl önce keşfedilmiş ve o zamandan bu zamana bilim insanları tarafından hayranlık kaynağı olmuştu. Çoğunluğu İbranice, Aramice ve Yunanca yazılmış olan bu parşömenlerin M.Ö üçüncü yüzyıldan kalma oldukları düşünülüyor.
Yapay zeka bunun neresinde ?
1940’lı yıllarda keşfedilen Yeşaya (Isaish) Parşömenini, Hollanda’nın Groningen Üniversitesindeki araştırmacılar son teknoloji örüntü tanıma ve yapay zeka (AI) kullanarak incelediler ve parşömende 5000’den fazla görünen, İbranice “alef” harfini analiz ettiler.
Groningen Üniversitesi Akademi üyeleri Mladen Popovic, Maruf Dhali ve Lambert Schomaker’in yayınladıkları makalede, dijital olarak görüntüledikleri eski mürekkep izlerini çıkartmayı başardıklarını belirttiler. Ayrıca “mürekkep izleri, doğrudan kişinin kas hareketleri ile ilgilidir ve kişiye özgüdür, buradan yola çıkarak bu parşömenleri kaç kişinin yazdığını saptayabiliriz” diye eklediler.
“Yazılar birbirine çok benziyor”
Akademisyenler aynı zamanda el yazısının birbirine çok benzer olduğu, bu benzerliğin sebebinin kâtiplerin aynı eğitimi almış olmaları, yada aynı kişi tarafından yazı yazmayı öğrenmiş iki kişi olabilme olasılığı olduğunu söyledi. Örneğin bu kişi bir aile bireyi olabilir.
Araştırmacılar parşömenleri kimin yazdığını halen bilmiyor olsalar da, yapay zekanın bu konuda onlara çok büyük katkısı olacağı tartışılmaz bir gerçek.
Netflix son 8 yılın en kötü çeyreğini gördü! Kaç milyar dolar kaybetti?Güncel
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.